Obuka

Nubigena paragliding

Dobro došli u školu paraglidinga Nubigena!

paragliding škola visinski let
paragliding škola ground handling
 • Početak: subota, 9. 9. 2023. godine
 • Trajanje kompletne obuke: cca. 10 mjeseci (40 trening – dana)
 • Treninzi:  subotom i nedjeljom (mogućnost treninga svaki dan u tjednu)
 • Cijena kompletne obuke:  985€ (jednokratna uplata)
 • Načini plaćanja:  jednokratno ili obročno do 36 rata

Što je sve uključeno u školu paraglidinga Nubigena?

Kompletna oprema

Tijekom trajanja obuke osigurana vam je sljedeća oprema za paragliding:

 • krilo
 • sjedalica
 • rezervni padobran
 • radiostanica

Vaš dio opreme: Kaciga (za  početak će vam biti dovoljna biciklistička, skijaška ili kaciga za rolanje), rukavice (koža ili umjetna koža) i čvrsta obuća (planinarske cipele, “gojzerice” ili za početak visoke sportske cipele)

Teorijski dio obuke

 • Uvodni sat
 • Teorija letenja (aerodinamika i mehanika letenja)
 • Konstrukcije i materijali
 • Tehnika letenja
 • Teorija i tehnika jedrenja
 • Meteorologija
 • Opasne situacije i izvanredni postupci
 • Pravila i propisi
 • Pružanje prve pomoći
 • Završni sat i interni ispit

Teorijski dio obuke dijelom se odrađuje “live” predavanjima. dijelom snimljenim predavanjima (Goolge disk), a dijelom i na terenu u sklopu praktične nastave.

Praktični dio obuke

Vježbe na zemlji  i odvajanje od tla
To je prvi dio obuke koji se odvija na ravnim terenima i blagim padinama. Vrlo je bitan dio obuke i da bi ga dobro svladali potrebno je minimalno 5-6 treninga. Obično traje 3-5 tjedana.

Letenje na malim i srednjim visinama (do 300 m)
Dio obuke koji se odvija u idućih 7-10 treninga, za što nam treba 6-8 tjedana. Stoga s tim dijelom završavamo obično do kraja kalendarske godine.
U zimskom razdoblju godine treninzi se znatno prorjeđuju zbog nepovoljnijih meteoroloških prilika. S prvim ljepšim proljetnim danima dolazimo do zadnjeg dijela obuke, a to je…

Letenje na velikim visinama
Taj dio obuke sadrži znatno veći broj treninga od prethodna dva. Traje sve do sredine ljeta, kada se spremamo za završni teorijski ispit i ispitni let s kojim završava obuka.

Nakon toga slijedi izdavanje pilotske dozvole od strane Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Često postavljana pitanja

Prvi korak je – prijava, koja vas ni ne obvezuje.

Ispunite kratak formular u kojem ćete navesti osnovne podatke o sebi (ime, prezime, kontakt…). Nakon čega ćete biti pozvani na demonstracijsko druženje na jednom školskom terenu nedaleko Zagreba. Naši instruktori će vas tom prilikom upoznati s ovim lijepim sportom. Odgovoriti na vaša pitanja i otkloniti sve eventualne nejasnoće. Imat ćete priliku vidjeti naše letjelice, demonstrirat ćemo vam letenje na njima. Moći ćete probati opremu, te se čak i odvojiti koji centimetar od zemlje i samim tim “onjušiti ” paragliding. 🙂 Tom prilikom, ako se odlučite za obuku, moći ćete i ispuniti prijavnicu, potpisati ugovor i  postati naši “školarci”. Ako pak nakon demonstracije i druženja još uvijek nećete biti sigurni i nećete donijeti odluku, nema problema! Moći ćete to učiniti i naknadno!

Prvi dio obuke odvija se na ravnim terenima na rubnim dijelovima Zagreba, te na tri školska terena udaljenim od Zagreba 20 minuta vožnje.  Sva tri terena se nalaze u Kupljenovom, te se na njih odlazi osobnim automobilima.

Drugi dio obuke odvija se na školskim terenima udaljenim od Zagreba 15-60 kilometara: Kupljenovo i Radoboj kod Krapine

Treći dio obuke se odvija na terenima udaljenim od Zagreba između 30 i 150 kilometara: Japetić, Kalnik, Ivanščica (Ivanec), te Crikvenica. Istra obiluje terenima za letenje i tamo obično odlazimo vikendom , te ostajemo dva ili tri dana.

Naši su instruktori spremni za trening svaki dan (naravno, ako meteorološki uvjeti to dozvoljavaju), no zbog tjednih obveza samih polaznika, velika većina treninga odvija se preko vikenda (subotom i nedjeljom). Prvih 10-tak treninga počinje u prijepodnevnim satima, te traje 3-4 sata, a jasno može i dulje, ovisno o fizičkoj kondiciji učenika.  Kad krenemo s visinkim letovima, odnosno letenjem na “ozbiljnijim visinama” ,  onda to obično traje do većernjih sati.

Za pohađanje obuke nužno je pristupiti liječničkom pregledu u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi, te ishoditi potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti.  Cijena potvrde je 300kn.

Po završetku obuke podnosite zahtjev za izdavanje pilotske dozvole kojoj je cijena  300kn. 

Odgovore na ostala često postavljana pitanja potražite ovdje!

*cijena uz 10% popusta na jednokratnu uplatu za sva tri stupnja

Kompletna obuka 985€ *

Prvi stupanj

475€

Vježbe na tlu i prvi letovi

Ovako smo svi počeli!

Kako bi mogli letjeti paragliderom, prvi korak je usvajanje osnovnog teorijskog znanja. Zatim slijedi upoznavanje s opremom i svladavanje upravljanja paragliderom na zemlji. Prvi puta se odvojiti od zemlje i iskusiti nezaboravan osjećaj slobodnog letenja!

Drugi stupanj

420€

Letovi na malim visinama

Svladali smo osnove – idemo dalje! Počinju “pravi” letovi, pogled na zemlju iz ptičje perspektive! Usavršavamo polijetanje, upravljanje našom letjelicom u zraku i slijetanje. Pod budnim okom iskusnih instruktora letenja, napredujemo iz dana u dan na letjelištima nedaleko od Zagreba. Postaje sve uzbudljivije… 🙂

Treći stupanj

365€

Visinski letovi

I na kraju kruna svega – letovi na velikim visinama!  Posjećujemo “ozbiljna” letjelišta diljem Hrvatske. Letovi postaju sve duži i duži. Skupljamo sate letenja, vježbamo i usavršavamo napredne tehnike upravljanja paragliderom. Pripremamo se za polaganje završnog ispita kojim postajemo samostalni piloti.

Škola paraglidinga Nubigena

Preduvjeti za pristup školi paraglidinga Nubigena:

Što vam još nudimo?​

Upoznaj paragliding

50€

Prvi koraci

Želite li nakratko ući u paragliding svijet i isprobati kako to izgleda?

Nudimo vamo dan u prirodi i druženje s drugim pilotima na školskom terenu nedaleko od Zagreba. Također ćete imati mogućnost da napravite prve korake u ovom fascinantnom sportu.

Tandem let

176€

Let s instruktorom letenja

Niste letjeli i ne znate puno o paraglidingu?

Poletite u tandemu s instruktorom letenja. Pogledajte svijet iz ptičje perspektive na prekrasnim destinacijama diljem Hrvatske. Uživajte u jedinstvenom osjećaju slobodnog letenja i pogledu koji do sada niste iskusili!

Dva u jedan

200€

Upoznaj paragliding + tandem let

Privlačne su vam obje prethodne opcije, i let u tandemu i dan upoznavanja s paraglidingom?

U tom je slučaju paket “Dva u jedan” kao stvoren za vas!
Odabirom ovoga paketa omogućit ćemo vam oba doživljaja po povoljnijoj cijeni.

Posebna pogodnost!

Ukoliko se nakon iskorištene bilo koje od navedenih ponuda (Upoznaj paragliding, Tandem let, Dva u jedan) odlučite za Nubigena školu paraglidinga, uplaćeni iznos će vam se odbiti od ukupne cijene školovanja!* *ponuda vrijedi za upise u Nubigena školu paraglidinga u sljedećem ciklusu obuke